Acıbadem
Bakırköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Saruç, ramazan
ayında hekime sorulmadan oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalığın reflü,
ülser, karaciğer, karın ağrısı, kabızlık, safra kesesi ve pankreas olduğunu
bildirdi. Saruç, yaptığı yazılı açıklamada, ramazanda 15-16 saatlik açlık
süresinin sağlıklı kişileri bile zorladığını söyledi. Birtakım hastalıkları
olan kişilerin dikkatli olması gerektiğini ifade eden Saruç, “Ramazan ayında
hekime sorulmadan oruç tutulmaması gereken başlıca 7 hastalık reflü, ülser,
karaciğer, karın ağrısı, kabızlık, safra kesesi ve pankreastır” dedi.
"REFLÜSÜ
OLANLAR SAHURDAN HEMEN SONRA YATMASIN"
Uzun süren
açlık sonrası, dikkatsizce yüksek kalorili ve fazla miktarda yiyecek
tüketilmesinin reflüyü artıran en önemli neden olduğunu belirten Saruç, reflü
hastalarının sahurda yemek yedikten hemen sonra yatmaması tavsiyesinde bulundu.
Saruç, yatar
pozisyonda iken yiyeceklerin mideden yemek borusuna geri gelmesinin
kolaylaştığını, bunun da şiddetli reflü şikayetlerinin oluşmasına yol açtığını
ifade etti. Prof. Dr. Murat Saruç, ayrıca iftarda yüksek kalorili ve yağlı
yiyeceklerden kaçınılması, iftardan 3 saat sonrasına küçük bir öğün eklenmesi,
sigara ve alkol alınmaması, çikolata, kahve, biberli, yağlı baharatlı
yiyeceklerden uzak durulması, ramazan süresince kilo alınmaması, sıkı giysiler
giyilmemesi ve yatak başının yükseltilmesi gerektiğine dikkati çekti.
GASTRİT VE
ÜLSERİ OLANLAR DOKTORA SORMADAN ASPİRİN ALMASIN
Midesiyle
ilgili sık şikayeti olan kişilerin ramazan ayı öncesi doktorlarıyla birlikte
oruç için hazırlanmaları ve gerekli önlemleri almaları gerektiğini vurgulayan
Saruç, bu hastaların dengeli beslenmeye, gerekli tüm besin öğelerinden az
miktarlarda yemeye ve iftar ile sahur arasına küçük bir ara öğün sıkıştırmaya
dikkat etmeleri gerektiğini anlattı.
Ramazan ayı
süresince ağrı kesicilerin ve aspirin kullanımına da özen gösterilmesi gerektiğine
değinen Prof. Dr. Saruç, mide için oldukça zararlı olan bu ilaçların doktor
önerisi olmadan kullanımının, oruç sırasında tehlikeli kanama ve mide
delinmelerine neden olabileceğini belirtti.
RAMAZANDA
KARACİĞER YAĞLANMASINA DİKKAT EDİLMELİ
Murat Saruç,
ramazan ayı süresince uzun süre aç kalınmasına rağmen iftar ve sahurda yenilen
yüksek kalorili hamur işleri ve tatlılar nedeniyle kilo kontrolünün
zorlaştığını ifade etti.
Bu kısa süre
içinde vücut ağırlığında ortaya çıkan artışın karaciğerde yağlanmaya yol
açtığını kaydeden Saruç, özellikle kronik karaciğer hastalığı (hepatit) olan
kişilerin oruç tutmaya başlamadan önce doktor kontrolünden geçmesi ve gerekli
önerileri alması gerektiğini vurguladı.
Saruç, iftar
ve sahurda dengeli ve ölçülü miktarlarda beslenmenin önemine dikkati çekti.
Alkol tüketiminin de ramazan ayında azaldığını ifade eden Saruç, alkole bağlı
karaciğer, pankreas hastalıkları bulunan alkol bağımlısı kişilere ramazan
ayında sağlanacak destek ile alkolden uzaklaşmalarının sağlanabileceğini
kaydetti.
UZUN SÜRE
AÇLIK, SAFRA KESESİNDE YENİ TAŞ OLUŞUMUNA NEDEN OLUYOR
Uzun süre
açlık sırasında safra kesesi içinde kalan safranın koyulaşması ve
akışkanlığının azalmasıyla yeni taşların oluşumunun arttığını belirten Prof.
Dr. Saruç, iftarda yenilen çok miktardaki besinden sonra şiddetli karın
ağrıları ve akut kolesistit denilen safra kesesi iltihaplarının ortaya
çıkabildiğini, bu gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurulması
gerektiğini ifade etti.
PANKREAS
HASTALARI DOKTORA DANIŞMADAN ORUÇ TUTMASIN
Saruç, safra
kesesinde oluşan taşların safra kanalına düşmesinin pankreasta iltihaba neden
olarak istenmeyen durumlara yol açabildiğini belirterek, doktor izni olmadan
kronik pankreatit hastalarının oruç tutmaması, tutacakların ise önerilere sıkı
sıkıya bağlı kalması gerektiğinin altını çizdi.
Ramazan
süresince ev dışında daha sık yemek yendiği için besin zehirlenmeleri, parazit
ve enfeksiyon hastalıklarının da arttığına da işaret eden Saruç, safra kesesi,
pankreas hastalıklarında da özellikle yağlı beslenme sonrasında karın ağrısının
ortaya çıkabildiğini belirtti.
HAZIMSIZLIĞA
KARŞI BOL SU
Prof. Dr.
Saruç, kabızlığın, posası az ve yüksek kalorili yemek tüketme nedeniyle ortaya
çıktığını vurgulayarak, yiyecekler dengeli olarak seçildiği, yeterince çiğ
sebze, meyve tüketildiği, unlu gıdaların kepek içermelerine özen gösterildiği
ve yeterli miktarda su içildiği takdirde düzenli bağırsak alışkanlıklarını
sürdürmenin zor olmayacağını belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder