Sayfalar

13 Ağustos 2012 Pazartesi

Ramazanda Diyet Yapanlar Kalbinize Dikkat!


 Bu yıl Ramazan ayı yaza denk geldiği için açlık süresi 15-16 saati buluyor. Oruç tutup bir de kilo almamak için iftarda yeterli beslenmemek, kalp krizine davetiye çıkarıyor.
Fazla kilolarıyla mücadele edenler, diyetlerini Ramazan ayında da sürdürmek isteyebilir. Ancak bu yıl Ramazan ayı yaza denk geldiği için açlık süresi ortalama 15 saati buluyor. Uzmanlar uyarıyor: "Özellikle aç kalarak kilo vermeyi denemek, yetersiz enerji almak metabolizmanın yavaşlamasına neden olur. Uzun süreli açlıkta eğer yeterli besin de tüketilmiyorsa vücut enerji ihtiyacını kastaki depolarından karşılar ve sıvı ile kas kaybı yaşanır. Susuzlukla birlikte bu durum uzun vadede ani kalp krizlerine varan ciddi problemlere neden olabilir."

KITLIK SİNYALİ
Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, Ramazan ayından beklentinin hiçbir zaman kilo vermek, zayıflamak olmaması gerektiğini belirtiyor. Uzun süreli açlıklarda vücut yeterli enerji alamadığı için 'kıtlık' sinyali alıyor ve enerji harcamasını yüzde 40'a kadar düşürüyor. İftarda yenilecek besinleri kendini koruma amacıyla depoluyor. Bu nedenle iftarda hızlıca ve çok yemek yenilmemelidir. Oruç, su ve hurma ile açıldıktan sonra 1 kase çorba içilmeli ve 20 dakika ara verildikten sonra ana yemeğe geçilmelidir. Oruç boyunca tok ve enerjik hissetmek için mutlaka sahura kalkılmalıdır. Sahurda hazmı, sindirimi kolay, yüksek enerjili ve proteinli besinler tercih edilmelidir. Sahura 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve eklenmesi en sağlıklı seçim olacaktır.
8 BARDAK SU
Ramazanın bu sıcak havalarda belki de en zorlayıcı kısım susuzluk. İlave olarak terle beraber vücuttaki sıvı kaybı kardiyak problemler açısından risk oluşturur. Sağlıklı kişilerde bile tansiyon problemleri görülebilir. Kaybedilen suyun yerine konulması için iftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla 8-10 bardak su içilmelidir. Mideyi rahatlatacak bitki çayları, az şekerli komposto, ayran, cacık gibi içecekler de sıvı ihtiyacını karşılamak için tüketilmelidir.
SIVI KAYBINI ÖNLEYİN
* Oruç nedeniyle oluşan tansiyon düşüklüğünü ve yüksekliğini yiyeceklerle dengelemek mümkün mü? Yoksa doktora mı gidilmeli?
Oruç nedeniyle tansiyon düşüklüğünün en önemli nedeni açlığın yanında sıvı kaybı ve susuzluktur. Bu nedenle oruçluyken sıcaktan korunmalı, serin ortamlarda bulunulmalı, yorucu, vücuttan sıvı kaybını artıracak işlerden kaçınılmalıdır. Oruçluyken herhangi bir şey tüketilemeyeceği için tansiyon düşüklüğünde oruç bozulmalı, su ve tuzlu ayran tüketilmelidir. Ve gecikmeden doktora gidilmelidir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder