Yaz, ishalli hastalık
riskini artırıyor. Nedeni basit, sıcak hava yiyecek ve sıvılarda mikrop
üremesini kolaylaştırıyor.
Temizliği ve
tazeliğinden emin olmadığınız gıda ve içeceklerden uzak durmanız, ishallerle
karşılaşmayı önlemenin en kolay yolu. Yeri gelmişken hatırlatayım, yaşlılar ve
çocuklarda ishal daha şiddetli seyrediyor.
Yiyeceklerdeki mikrop üremesinden çocuklar
daha çok etkileniyor. Yılda 6-10 kez, yetişkinlerde ise yılda 1-2 kez buna
bağlı ishal görülüyor. Yaz sıcaklarında ishalli hastalıkların görülme sıklığı
artıyor. Besinlerin sıcak sebebiyle bozulmaya daha elverişli hale gelmesi ve
daha çok sıvı (mikrop üremiş) tüketiminin mikrop alma riskini artırması, ishale
neden oluyor. Yaz ishalleri, virüs, bakteri veya parazit bulaşmış su ya da
yiyeceğin ağız yoluyla vücuda girmesiyle gelişiyor.
ENFEKSİYON
BAKTERİ KAYNAKLIYSA UZUN SÜRER
Yiyecek kaynaklı pek
çok ishal 1-2 gün, bakteriyel enfeksiyonların çoğu ise daha uzun sürüyor. Dr. Ayhan
Tokgöz, ishali olan hastaların dışkılarının dikkatli bir şekilde incelenmesi,
son 12 veya 24 saatte kaç kez tuvalete gidip, ne miktarda dışkıladığını doktora
veya sağlık görevlisine bildirmesinin gerektiğini söylüyor. Çünkü bu bilgiler
doktorların tanı koyabilmeleri için çok önemli.
EN
ETKİLİ KORUNMA TEMİZ GIDA
Yaz ishallerinden
korunmanın en etkili yolu mikrop bulaşmış içecek ve yiyeceklerden uzak durmak.
Özellikle de çocukların korunması. Dr. Tokgöz ishale karşı şu önerilerde
bulunuyor:
- Açıktaki kaynaklardan
su içmeyin.
- Çiğ sebze ve
meyveleri yemeden önce mutlaka bol suyla yıkayın.
- Besinleri musluk
suyundan başka bir suyla yıkamayın.
- Bozulabilecek
besinleri mutlaka buzdolabında ve saklama kaplarında muhafaza edin.
- Yemek öncesi ve yemek
sonrası ellerinizi mutlaka yıkayın.
- Buzdolabı dışında
bekletilen süt ve süt ürünlerini tüketmeyin.
- Mikropların
çoğalmasına zemin hazırlayabilecek her türlü et ve süt ürününün son kullanma
tarihlerinin geçmemiş olmasına dikkat edin.
-Tuvalet hijyeni,
enfeksiyonun yakın çevreye yayılmasını engellemeye yardımcı olur.
- Siz veya çocuğunuz
ishale yakalandıysa aşırı sıvı kaybını telafi için sıvı tüketimini artırarak
bir doktora başvurun.
TURİST İSHALİ
- Seyahate çıkan her 10 kişiden en az 3’ü,
kimi dönemlerde 8’i turist ishali oluyor. En sık rastlanan mikrobik seyahat
hastalığı.
- Bunlardan
enterotoksik E.Coli en sık görüleni. Altyapının kötü olduğu ülkelerde hastalığa
yakalanma riski daha yüksek.
- İstatistiklere göre
hastalığa yakalananların yüzde 20’si seyahatine devam edemeyecek kadar
rahatsızlanıyor. Bunların yaklaşık yarısı ise seyahat planlarını değiştiriyor.
Çocukların ve yaşlıların su kaybını tolere etmeleri ise zor. Ciddi sağlık
sorunlarıyla karşılaşabiliyorlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder