SARIMSAK VE
SOĞANI ÇİĞ YEMEK
Sarımsak
yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler dışarı atılır. Kan
gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku, hastalık değildir; ancak
çevreye rahatsızlık verir. Özellikle ramazanda ortaya çıkan bu kokuyu önlemek
için; sarımsak, soğan ve baharattan kaçınmak gerekir. Mutlaka tüketilecekse,
sarımsak ve soğanın pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir.
SÜT
ÜRÜNLERİNİ FAZLA TÜKETMEK
Süt ürünleri
çoğunlukla kötü sindirildiklerinden ramazanda ağız kokusu problemlerine neden
olabilir. Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır. Tuzlu suyla
ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vb.), su içeriği bol
sebzeler (domates, kereviz, pırasa) ve meyvelerden özellikle elma, ağız
kokusunu engelleyici özellikleri nedeniyle tüketilmelidir.
ŞEKER VE
BAHARATLI GIDALAR YEMEK
Ramazan
boyunca şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir.
Çünkü bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından, kötü ağız
kokusu sebebidir. Kek, bisküvi, çikolata çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren
tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınılmalıdır. Bu tür gıdaların
tüketimi, gün içi ağız ve diş bakımı yapılamayacağından, dişlerde çürüğe neden
olur.
BİLİNÇSİZ
DİYET VE ZAYIFLAMA İLAÇLARI
Ramazanın
diyet mevsiminde yaşanması ve oruç tutarken de düşük karbonhidratlarla yapılan
diyetler, kötü nefes kokusuna neden olur. Vücut diyette enerji kaynağı olarak
keton cismi üretir ve kullanır. Keton nefesle dışarı atılır ve kötü bir kokuya
neden olur. Diyette vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller de eksik
alınır. Özellikle; folik asit, B vitamini, C vitamini, protein ve kalsiyumun
diş ve diş eti sağlığı için önemi bilinmeli, bilinçsiz diyetlerden uzak
durulmalıdır. Zayıflatıcı ilaçlar da ağızdaki tükürük miktarını azalttığı için
ağız kuruluğu ve ağız kokusuna neden olur.
ENERJİ
İÇECEKLERİ TÜKETMEK
Bu
içeceklerin uzun süre kullanımı, diş minesinde kayıplara neden olur.
İçeriğindeki asit oranına bağlı olarak dişin sert dokusunu aşındırır. Yüksek
orandaki şeker de diş çürüklerini artırır. Bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve
ağız kokusuna neden olur. Bu içeceklerin sık tüketimi halinde pipet tercih
edilmeli ve arkasından su içilmelidir.
SİGARA İÇMEK
Sigara, ağız
hijyenini bozma özelliğinin yanı sıra diş eti hastalıklarına zemin hazırlayan
bir faktördür. Sigara içen kişilerin ramazanı fırsat bilerek bu
alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerekir. Ancak sigara kullanılmaya devam
edilecekse, ramazanda ağız kokusuna neden olmaması için dikkatli diş
fırçalamaya özen gösterilmeli ve ağız gargarası kullanılmalıdır.
ÇAY, KAHVE
VE KOLA TÜKETİMİ
İftar ve
sahurda bol miktarda su içilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması ağız
hijyeni açısından çok önemlidir. Çünkü ramazanda çay, kahve, kola gibi
içeceklerin tüketimi, vücuttaki su kaybını artırır, ağızda kuruluğa neden olur.
Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna yol açar. Asitli
içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız suyla çalkalanmalı.
Ramazanda asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı, içildikten sonra da ağız
suyla çalkalanmalıdır.
LOKMALARI AZ
ÇİĞNEMEK
Gıda
artıklarının ağız içinde girinti ve çıkıntılara yerleşmesi, dişlerin arasında
kalması, oksijensiz ortamda yaşamayı seven bir takım bakterilerin ağız içinde
birikmesine ve ağız kokusuna neden olur. İftar ve sahurda lokmaların çok
çiğnenmesi, tükürük salgısının yiyeceklerle karışmasına ve ağızda yemek
parçasının kalmasını önlemeye yardımcı olur. Lokmalarınızı çok çiğneyin.
ET ŞARKÜTERİ
ÜRÜNLERİNİ BOLCA YEMEK
Kırmızı et,
ramazan ayında en çok tüketilen besinler arasında yer alır. Etin vücuttan
atılımı, 48 saat içinde gerçekleştiği için, ağızda kötü kokuya neden olan
besinler arasındadır. Pastırma başta olmak üzere; salam, sucuk ve sosis gibi
şarküterinin tüketimin de sıcak ramazan günlerinde sınırlandırılması gerekir. Bu
tür baharatlı yiyecekler vücut tarafından geç atılır ve ağız kokusuna neden
olur.
SAHURDAN
SONRA DİŞLERİ FIRÇALAMAMAK
Sahurdan
sonra dişlerin fırçalanması, gün boyu ağız sağlığını korumak açısından çok
önemlidir. Sahurda dişlerin fırçalanmaması, bakterilerin ağızda kolayca
üremesine ve asitlenme ile birlikte çürük oluşumuna neden olur. Gün boyu ağız
kokusuna neden olabilecek bu durumdan, sahurdan sonra dişlerin fırçalanması ve
alkolsüz ağız gargarası kullanımı ile kurtulmak mümkündür. Diş ipi de yardımcı
ürün olarak oldukça etkin bir temizlik sağlar.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder