Sayfalar

7 Haziran 2018 Perşembe

Cinsel İlişkide Ağrının Nedenleri Ve Tedavisi

 Son yıllarda kadınlarda sıklıkla görülen cinsel ilişki sonrası ağrıdan yakınmalar artmaktadır. Nedenleri arasında ilişkinin yada partnerin sertliği de olabiliyor. Diğer nedenler ise  uyarılmanın yeterince gerçekleşmemesi, cinsellikte bilgi ve tecrübe eksiklikleri, ,yetersiz ön sevişme yada ön sevişmesiz ilişkiye girme gibi durumlar vajinada  kuruluk ve buna bağlı olarak cinsel ilişki ağrısına yol açabilir.

  Kadın cinsel problemlerinin başında cinsel ilişkide hissedilen ağrı sorunu geliyor. Her 10 kadından birisinin problemi olan cinsel ilişki ağrısı veya tıbbi ismi ile ‘disparoni’ hakkında bilgileri burada bulacaksınız.


CİNSEL İLİŞKİ AĞRISI NASIL ORTAYA ÇIKIYOR?
 Cinsel ilişki sorasında yaşanılan ağrı, acı, yanma, batma gibi her türlü rahatsızlık verici hisleri ‘cinsel ilişki ağrısı’ (Disparoni) kapsamında tanımlanır. Ülkemizde ve tüm dünyada oldukça sık görülen kadın ve erkeklerde rastlanılan bir cinsel fonksiyon problemidir. Amerikan Psikiyatri Derneği’nE göre ‘vajinismus sorunu’ ile aynı kategoride; ‘Genitopelvik ağrı ve Birleşme Bozukluğu’ grubunda Bbulunuyor.

CİNSEL BİRLEŞME AĞRISI ÇEŞİTLERİ

 Bu konuda birkaç sınıflandırmadan bahsedebiliriz. Cinsel birleşmede hissedilen ağrılar vajina girişinde hissedilen (yüzeyel) ve kasık bölgesinde (derin) olarak ikiye ayrılmaktadır.

Sorun bazen ilk cinsel deneyim ile başlayabildiği gibi (Primer- Birincil disparoni), bazen de sonradan da ortaya çıkmış olabilir (Sekonder- İkincil disparoni). Bazen yalnızca bir partnere veya duruma karşı olabildiği gibi, tüm partnerlere veya durumlara karşı da olabilir (Genel disparoni). Psikolojik olabilir.

EN SIKLIKLA KARŞILAŞILAN  TÜR HANGİSİDİR? 

Cinsel ağrı sorunu en fazla ‘yüzeyel disparoni’ şeklinde karşımıza çıkmaktadır.. Özellikle vajina girişindeki aşırı hassasiyet, acı, batma gibi belirtirlerdir. ‘Vulvar Vestibulit Sendrom’ (VVS) en sık nedenidir.

Cinsel ilişki ağrısının sebebi ve çözümü nedir

VULVAR VESTİBULİT SENDROM NEDİR?

Vajina girişinde, kızlık zarının hemen ön kısmında ince cilt dokusu ile kaplı anatomik bölgeye ‘vestibulm’ adını vermekteyiz. Vulvar Vestibulit Sendrom (VVS) bu bölgenin yangısına bağlı olarak cinsel ilişkide ağrı, acı, yanma, gibi şikâyetlerle kendisini gösteren bir cinsel problemdir. ‘Vulvar Vestibulitis’ ve ‘Vestibulodini’ gibi tıbbi terimlerle de ifade edilir.

Sorunu yaşayan kadınlarda cinsel ilişki ağrısı haricinde kot pantolon, tayt giyme, mens döneminde pet kullanma gibi durumlarda da yanma ve hassasiyet şikayetleri mevcuttur.

VULVAR VESTİBULİT SENDROM TANISI NASIL KONUR?

 Tanı hastanın klinik şikayetleri ve jinekolog muayenesinde bu bölgeye pamuk uçlu çubuk ile hafifçe dokunulması ile konmaktadır. Hastalar sorunlarını çok güzel bir şekilde ifade etmektedirler. İlişki sırasında hissedilen keskin acıyı ‘açık yaraya tuz sürme, etlerin bıçakla kesilmesi’ gibi tarif etmektedirler. Yapılan jinekolojik değerlendirmede vestibulm kısmına hafif şekilde pamuk uçlu çubukla dokunmakta bile aşırı şekilde acı, hassasiyet vardır.

VULVAR VESTİBULİTİS NEDEN OLUR?

En sık nedenler vajen giriş bölgesinin kronik tahrişidir. Bu tahriş sık yaşanılan vajinal enfeksiyonlara bağlı olabilir. Sık mantar enfeksiyonları ve diğer vajinitler en sık nedenler arasındadır. Ayrıca rahim ağzı, vajina kanserleri ve genital siğillerin de nedeni HPV enfeksiyonları da önemli yer tutmaktadır. Kokulu WC kağıdı ile temizlenmek, vajinanın sabunla yıkanması, sık pet kullanmak gibi nedenler de vestibulite yol açmaktadır.

VAJİNİSMUS CİNSEL İLİŞKİDE AĞRIYA NEDEN OLUR MU?

 Vajinismus bayanlarda görülen cinsel ilişkide  kasılma, bu nedenle hiçbir şekilde seks yapamama yada ilişki sırasında zorlanam gibi şikâyetlerle ortaua çıkmaktadır. Bazı hastalar ilişkiye giremedikleri için bakiredirler. Bazıları ise seks sırasında kasılmalara rağmen zorlanarak ilişkiye girmektedirler.Vajinusmus ve disparoni arasında bağlantı olduğu belirtilmektedir.

Kısacası; vajinismus genelde psikolojik kaygılara bağlıdır.


EVLİLİK SORUNLARI DA CİNSEL İLİŞKİDE AĞRIYA YOL AÇABİLİR Mİ?

 Evlilik sorunları cinsel hayatta pek çok problemleri de beraberinde getirmektedir. Eşe karşı öfke, kırgınlık, geçmişte yaşanılan olumsuz olaylar psikolojik olarak eşleri olumsuz yönde etkileyebilir.

 Kesin teşhisin konulmasında vajinal ultrason ve gerekli kan testleri yol göstericidir.

Derin disparoni tedavisi de altta yatan jinekolojik patolojinin giderilmesi ile yapılmaktadır.

 CİNSEL İLİŞKİ AĞRISI TEDAVİSİ

 İlk olarak doktor tarafında kesin teşhis konulmalıdır. Daha sonrasında da nedenlerinin saptanması ve nedene yönelik tedavinin uygulanması şarttır. Aynı zamanda psikolojik nedenlerde bu hastalıkla ilgilidir.Bu nedenlerin çözülmesi gerekebilir.Hem fiziksel hem de psikolojik tedaviler birlikte uygulanmalı.

Kaynak olarak Hürriyet,Milliyet ve Habertürk sitesi tercih edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder