Sıvı yağlar ve
yemeklerde kullandığımız yağlar aslında hayati önem taşımaktadır. Unutmayın ki
kalitesi düşük yağların kullanımı kanser gibi birçok önemli hastalıklara yol
açmaktadır. Peki yağ alırken nelere dikkat edilmelidir. Piyasada birçok çeşit
sıvı yağ satılmaktadır. Ucuz diye alınan yağlar aslında kalitesi düşük olup
insan sağlığına doğrudan etki etmektedir. Firmalarda kontrollerin
yetersizliğinden yararlanıp insan sağlığını hiçe sayarak bu yağları satmaktadır.
Diğer önemli bir konu ise piyasada satılan mısırözü,
fındık ve diğer yağlarında gerçekte fındık ve mısır kullanılmadan sadece soya
yağı kullanılarak yapılan yağlardır. Fiyatı düşürmek için üreticiler fındık ve
mısırözü sağlıklı gösterip aslında soya yağı kullanıyorlar. Hem maliyet düşüyor
hemde satış karı elde ediliyor.
Ayçicek yağı ise aldığınız imha edilmesi geren
yanık atık yağların damıtılmış ve boyanmış halidir.
Ucuza mısırözü yağı
aldığını sananlar aslında soya yağı almış oluyor. Karıştırma yapan firmalar,
böylelikle yüzde 30 daha fazla kazanma imkanı buluyor.
Piyasada satılan
mısırözü, ayçiçek yağlarına pamuk, soya ve kanola gibi daha ucuz sıvı yağlar
karıştırılıyor. Şişenin üzerindeki etiketinde "mısırözü yağı"
yazmasına rağmen soya yağı karıştırılan ürünler piyasada yer alıyor. Bazı
firmalar ise karışım yapma zahmetine bile katlanmıyor.
Ucuza mısırözü yağı
aldığını sananlar aslında soya yağı almış oluyor. Karıştırma yapan firmalar,
böylelikle yüzde 30 daha fazla kazanma imkanı buluyor. Vatandaşın sırtından
haksız kazanç elde eden bu tür işletmeler, son zamanlarda Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin denetimlerini sıklaştırması
üzerine Anadolu'nun ücra yerlerine kaçtı. 53 büyük firmanın üyesi bulunduğu
Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin aldığı yağ numuneleri kimya
laboratuvarlarında tahlil ettirildi. Sonuçları olumsuz çıkan numuneler Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlık bu yıl yaptığı 221 denetim
sonucunda 13 firmaya idari para cezası verdi.
K. Y. ve D. S. A.Ş.
Satış ve Pazarlama Müdürü K. Büker, Kütahya ve Manisa'nın Alaşehir ilçelerinden
aldıkları numuneleri tahlil ettirdiklerini, üzerinde mısırözü yazan kutularda
yüzde 100 soya yağı satıldığını tespit ettiklerini vurguladı. Karıştırmanın
yanı sıra taklitten de şikâyetçi olduklarını ifade eden Büker, "Karıştırma
yapan firmaların İzmir'deki ürünlerinde, benzer karışımı kullanmadıklarını
gördük." dedi. Sıvı yağda karışım yapılabileceğini, kanunların buna açık
olduğunu hatırlatan Büker, firmaların bunları etiketlerine yazmadıklarına
dikkat çekti. Büker, bakanlığın da uygunsuz ürün satan firmaları kamuoyuna
açıklamasını istedi. Kaya Büker, büyük yatırımlar yapmış işletmelerin bu işleri
yapmayacağını belirtti. Soya, kanola veya pamuk yağlarından o gün fiyatı
hangisinin ucuz ise onun karışıma katıldığını aktaran Büker, tüketicileri
etiketleri iyi okumaları konusunda uyardı.
İSTANBUL VE İZMİR'DE DE
VAR
Karıştırmaya tevessül
eden firmaların ürünleriyle yalnızca köy, belde ve ilçelerde değil, her bölgede
karşılaştıklarını söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
A. Edip Uğur ise İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde dahi karıştırılmış
sıvı yağ satıldığını belirtti. "Dernek üyelerimizin yurt sathına dağılmış
olması, otokontrollerin her bölgede satışa sunulan bitkisel yağlarda
yapılmasını sağlamakta." diyen Uğur, yaptırım güçlerinin olmadığını,
yalnızca denetimlerin sıklaştırılmasını sağladıklarını ifade etti. Uğur,
bakanlığın uyarılarını dikkate alarak karıştırma kontrollerini artırdığını,
kendilerinin yaptığı tahlillerin sonuçlarına göre kanuni işlemler uygulandığını
kaydetti.
Mutfakta ithal yağ
kullanıyoruz
Bitkisel yağ
ihtiyacının üçte biri yerli üretimle karşılanırken geriye kalan 1,1 milyon ton,
yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediliyor. Bitkisel yağ sektörü, yıllık 5
milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine ve 1 milyon ton margarin
üretim kapasitesine sahip. Türkiye ekonomisi içindeki payı 4 milyar dolar
civarında. Ülkede yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ kullanımı var. Kişi
başına düşen kullanım ise 21 kilogram. 2008 yılında 900 bin ton ayçiçeği
tohumu, 34 bin ton soya fasulyesi, 1 milyon 200 bin ton çiğit ve 82 bin ton
kolza tohumu üretildi. Bütün bu yağlı tohumların işlenmesinden sonra yaklaşık
570 bin ton bitkisel yağ elde edildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder