Sayfalar

9 Nisan 2013 Salı

Yağ Alırken Nelere Dikkat Edilmeli


Sıvı yağlar ve yemeklerde kullandığımız yağlar aslında hayati önem taşımaktadır. Unutmayın ki kalitesi düşük yağların kullanımı kanser gibi birçok önemli hastalıklara yol açmaktadır. Peki yağ alırken nelere dikkat edilmelidir. Piyasada birçok çeşit sıvı yağ satılmaktadır. Ucuz diye alınan yağlar aslında kalitesi düşük olup insan sağlığına doğrudan etki etmektedir. Firmalarda kontrollerin yetersizliğinden yararlanıp insan sağlığını hiçe sayarak bu yağları satmaktadır.
  Diğer önemli bir konu ise piyasada satılan mısırözü, fındık ve diğer yağlarında gerçekte fındık ve mısır kullanılmadan sadece soya yağı kullanılarak yapılan yağlardır. Fiyatı düşürmek için üreticiler fındık ve mısırözü sağlıklı gösterip aslında soya yağı kullanıyorlar. Hem maliyet düşüyor hemde satış karı elde ediliyor.
 Ayçicek yağı ise aldığınız imha edilmesi geren yanık atık yağların damıtılmış ve boyanmış halidir.

Ucuza mısırözü yağı aldığını sananlar aslında soya yağı almış oluyor. Karıştırma yapan firmalar, böylelikle yüzde 30 daha fazla kazanma imkanı buluyor.

Piyasada satılan mısırözü, ayçiçek yağlarına pamuk, soya ve kanola gibi daha ucuz sıvı yağlar karıştırılıyor. Şişenin üzerindeki etiketinde "mısırözü yağı" yazmasına rağmen soya yağı karıştırılan ürünler piyasada yer alıyor. Bazı firmalar ise karışım yapma zahmetine bile katlanmıyor.

Ucuza mısırözü yağı aldığını sananlar aslında soya yağı almış oluyor. Karıştırma yapan firmalar, böylelikle yüzde 30 daha fazla kazanma imkanı buluyor. Vatandaşın sırtından haksız kazanç elde eden bu tür işletmeler, son zamanlarda Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ile Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin denetimlerini sıklaştırması üzerine Anadolu'nun ücra yerlerine kaçtı. 53 büyük firmanın üyesi bulunduğu Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği'nin aldığı yağ numuneleri kimya laboratuvarlarında tahlil ettirildi. Sonuçları olumsuz çıkan numuneler Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na bildirildi. Bakanlık bu yıl yaptığı 221 denetim sonucunda 13 firmaya idari para cezası verdi.

K. Y. ve D. S. A.Ş. Satış ve Pazarlama Müdürü K. Büker, Kütahya ve Manisa'nın Alaşehir ilçelerinden aldıkları numuneleri tahlil ettirdiklerini, üzerinde mısırözü yazan kutularda yüzde 100 soya yağı satıldığını tespit ettiklerini vurguladı. Karıştırmanın yanı sıra taklitten de şikâyetçi olduklarını ifade eden Büker, "Karıştırma yapan firmaların İzmir'deki ürünlerinde, benzer karışımı kullanmadıklarını gördük." dedi. Sıvı yağda karışım yapılabileceğini, kanunların buna açık olduğunu hatırlatan Büker, firmaların bunları etiketlerine yazmadıklarına dikkat çekti. Büker, bakanlığın da uygunsuz ürün satan firmaları kamuoyuna açıklamasını istedi. Kaya Büker, büyük yatırımlar yapmış işletmelerin bu işleri yapmayacağını belirtti. Soya, kanola veya pamuk yağlarından o gün fiyatı hangisinin ucuz ise onun karışıma katıldığını aktaran Büker, tüketicileri etiketleri iyi okumaları konusunda uyardı.

İSTANBUL VE İZMİR'DE DE VAR

Karıştırmaya tevessül eden firmaların ürünleriyle yalnızca köy, belde ve ilçelerde değil, her bölgede karşılaştıklarını söyleyen Bitkisel Yağ Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı A. Edip Uğur ise İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde dahi karıştırılmış sıvı yağ satıldığını belirtti. "Dernek üyelerimizin yurt sathına dağılmış olması, otokontrollerin her bölgede satışa sunulan bitkisel yağlarda yapılmasını sağlamakta." diyen Uğur, yaptırım güçlerinin olmadığını, yalnızca denetimlerin sıklaştırılmasını sağladıklarını ifade etti. Uğur, bakanlığın uyarılarını dikkate alarak karıştırma kontrollerini artırdığını, kendilerinin yaptığı tahlillerin sonuçlarına göre kanuni işlemler uygulandığını kaydetti.

Mutfakta ithal yağ kullanıyoruz

Bitkisel yağ ihtiyacının üçte biri yerli üretimle karşılanırken geriye kalan 1,1 milyon ton, yağlı tohum veya ham yağ olarak ithal ediliyor. Bitkisel yağ sektörü, yıllık 5 milyon ton yağlı tohum işleme, 1,5 milyon ton rafine ve 1 milyon ton margarin üretim kapasitesine sahip. Türkiye ekonomisi içindeki payı 4 milyar dolar civarında. Ülkede yaklaşık 1,7 milyon ton bitkisel yağ kullanımı var. Kişi başına düşen kullanım ise 21 kilogram. 2008 yılında 900 bin ton ayçiçeği tohumu, 34 bin ton soya fasulyesi, 1 milyon 200 bin ton çiğit ve 82 bin ton kolza tohumu üretildi. Bütün bu yağlı tohumların işlenmesinden sonra yaklaşık 570 bin ton bitkisel yağ elde edildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder